Nyhedsmails

15/3 2016 - UV-mælk er ringe

UV-mælk er ringe.
1 Vores oplæg til høringssvar.
2  høringsoplægget og besvarelse af spørgsmål.
Mvh Lars Mikkelsen

PS Jeg har lige opdaget, at jeg er 1 mdr. bagefter.
Men det ændrer ikke på det principielle

Høringssvar
1 Biodynamisk Forbrugersammenslutning     
                                                                                                         16-3-2016
Fødevarestyrelsen
Stations Parken 31
2600 Glostrup 

Høringssvar om: UV-behandlet mælk som novel food
J.nr.:2015-29-22-01076 

UV-mælk er meget ringe som levnedsmiddel.
Dette viser sig ved den naturvidenskabelige anerkendte metode ved biokrystallisations-metoden. Her viser billederne, at UV-mælk har et meget ringe indhold af energi til at danne velstrukturerede krystalbilleder. 

Billederne har en struktur som for næsten visne planter – hendøende vækster. Altså stoffer med minimale livskræfter (som ellers styrker vores sundhed).

En yderlig død kemisk proces (som der her ønskes tilladt) derudfra skaber ikke et ”levende” sundhedsfremmende vitamin. 

Her mere om de billeddannende målemetoder:
(Nævnte bilag er ikke med her).

2 Ph-d. afhandlinger på Landbohøjskolen viste, at de billeddannende målemetoder på naturvidenskabeligt grundlag kan skelne mellem fødevarer i 3 kategorier, nemlig biodynamiske, økologiske og konventionelle hver for sig. De biodynamiske giver de mest velordnede billeder. De har mest kraft i sig, jf. evt. bilagene, herunder bilag 4 (boganmeldelse om stigbilledmetoden). 

En doktorafhandling ved universitetet i Kassel viser, at der yderligere kan skelnes en 4. kategori, nemlig fødevarer på GMO-basis, hvis billeddannende evner er klart ringere end de 3 nævnte. Vi vedlægger bilag 5 (bladet Biodynamisk Jordbrug, artiklen side 16, om majs der mister 50 % i livskraft).  

Vi finder, at myndigheder bør tage disse forsøg meget seriøst. Og drage de sundhedsmæssige konsekvenser heraf. Vi kan derfor håbe på, at man vil medvirke til, at der bevilliges flere midler til vurdering af dette område og til flere forsøg.  

Biodynamisk Forskningsforening har et laboratorium, men ikke mange midler. Det vil glæde os, hvis du kunne finde tid til at bese foreningens faciliteter og tale med de dygtige forskere, hvoraf lederen Jens-Otto Andersen har taget den ene af nævnte Ph-d-afhandlinger. 

Dette laboratorium har lavet billeder ud fra flere slags mælk. 
UV-mælk havde langt ringere evne til at danne gode billeder end selv konventionel mælk. Vores Biodynamiske Forbrugersammenslutning er i besidelse af sådan en billedserie (hvor biodynamisk mælk naturligvis giver de bedste billeder). 

Vi finder, at der er meget stærke indicier for, at UV-mælk fødevarer kan være af ringe kvalitet. Det kan være svært at opretholde et godt helbred for mennesker på den slags fødevarer. 

Vi finder, at tvivlen skal komme forbrugeren til gode. Der bør ikke løbes en risiko.
Vi anmoder om, at denne tvivl bliver taget alvorligt.
Med venlig hilsen på landsforeningens vegne Lars Mikkelsen, Toftevænget 30, 3320 Skævinge 

2 Oplægget
Fra: Rene Sig Svendsen (FVST) [mailto:RENS@fvst.dk]
Sendt: 10. februar 2016 08:46
Til: Biodynamisk Forbrugersammenslutning
Cc: Hanne Boskov Hansen (FVST)
Emne: SV: Spørgsmål,SV: Høringer vedr. tilladelse til markedsføring af novel food  

Kære Lars
I forslagene ses det, at der tale om specifikke godkendelser. For trans-resveratrol vil en evt. godkendelse kun have betydning for kosttilskud. For UV behandlet mælk handler en evt. godkendelse om en snæver anvendelse i fødevarekategorien for mælk. Her vil bilag II til forslaget bidrage til yderligere oplysning.   

I høringsbrevene fremgår det, at forslagene indeholder krav om mærkning, således forbrugerne oplyses om indholdet før et evt. køb. 
Med venlig hilsen
René Sig Svendsen
Fuldmægtig, HD(ØP), cand.jur.  l Kemi & Fødevarekvalitet
+45 72 27 69 00 l fvst.dk/kontakt   

Miljø- og Fødevareministeriet
Fødevarestyrelsen l Stationsparken 31-33 l 2600 Glostrup l Tlf. +45 72 27 69 00 l fvst.dk/kontakt  l www.fvst.dk 

Fra: Lars Thomsen Mikkelsen [mailto:lars@t-mikkelsen.dk]
Sendt: 9. februar 2016 20:22
Til: Rene Sig Svendsen (FVST)
Emne: Spørgsmål,SV: Høringer vedr. tilladelse til markedsføring af novel food  
 
Jeg vil gerne være sikker.
Hvis det godkendes, er det således, at disse produkter må kommes i alle fødevarer?
(Men de skal vel mærkes med disse indhold?).
Mvh Lars Mikkelsen
 

Fra: Rene Sig Svendsen (FVST) [mailto:RENS@fvst.dk]
Sendt: 9. februar 2016 16:18
Til: Høring Bekendtgørelser
Cc: Hanne Boskov Hansen (FVST)
Emne: Høringer vedr. tilladelse til markedsføring af novel food 

Til Fødevarestyrelsens høringspartnere
Fødevarestyrelsen har lagt følgende høringer på Høringsportalen:
Høring vedr. tilladelse til markedsføring af UV-behandlet mælk som novel food i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 258/97.  

http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/59265 

Høring vedr. tilladelse til markedsføring af trans-resveratrol som novel food ingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 258/97.  
http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/59266 

Fødevarestyrelsen skal bede om eventuelle bemærkninger og kommentarer til forslagene senest tirsdag den 16. februar 2016 til hoering@fvst.dk og hbo@fvst.dk.
Med venlig hilsen
René Sig Svendsen